urbanacademyTapahtumat

Tutkijat tukevat kaupunkeja ilmastokriisin ratkaisemisessa – tiedesparraus valtuutetuille

9 elokuun 2022
Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit tähtäävät hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä. Pääkaupunkiseudun kaupungeilla on kahdeksan vuotta aikaa saavuttaa hiilineutraalius eli niin matalat päästöt, että ne pystytään kompensoimaan esimerkiksi alueellisilla hiilinieluilla. On selvää, että tavoitteeseen päästäkseen kaupunkien on oltava valmiita tekemään kunnianhimoisia uudistuksia päästöjä leikatakseen.

 

Tiedesparraus kaupunginvaltuutetuille kirittämään ilmastoratkaisuja

Kaupunkiakatemia tukee kaupunkien ilmastotyötä tuomalla eri alojen tutkijat keskustelemaan kaupunkien päättäjien kanssa tehokkaimmista ja viisaimmista tavoista leikata päästöjä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien valtuustoille järjestetään ilmastoteemainen Tiedesparraus -verkkotilaisuus 29.8.2022 klo 16.00-18:30. Kaupunginvaltuutetut ja muut luottamushenkilöt voivat ilmoittautua mukaan sparraukseen täältä.

Tilaisuudessa käsitellään mm. maankäytön, rakentamisen, kaupunkiluonnon sekä arjen valintojen kokonaisuuksia akuutimpien sekä pitkällä aikavälillä kestävien ilmastotekojen näkökulmasta. Tutkijat esittelevät esimerkiksi puurakentamisen, toimivasti toteutettujen hiilinielujen sekä kestävän maankäytön ohjauskeinojen tuomia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja kriisiin sopeutumisessa. Tiedesparraus toteutetaan yhteistyössä Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston CLIMATE-ohjelman hankkeiden kanssa.

Kaupunkiakatemia on toteuttanut Tiedesparrausta aikaisemmin osana Vantaan ja Espoon kaupunkien ilmasto-ohjelmien sekä pääkaupunkiseudun kaupunkien strategioiden valmistelua mm. lasten ja nuorten hyvinvoinnin, maahanmuuton, asumisen sekä kestävyyden teemoissa.

Ilmastosparraus kaupunginvaltuutetuille 29.8.2022 

Kaupunkiakatemia ja Kaupunkitutkimusinsitituutti Urbaria järjestävät Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginvaltuutetuille ja muille luottamushenkilöille ilmastoteemaisen Tiedesparrauksen 29.8.2022 klo 16-18:30 (Zoomissa).

Tilaisuudessa eri tieteenalojen tutkijat käyvät päättäjien kanssa dialogia neljän eri teeman ympärillä.

  1. ILMASTOTAVOITTEET JA MAANKÄYTTÖ– hillinnän ja sopeutumisen keinoja kaupungeissa. Mukana tutkijat Leena Järvi, Vesa Kanninen sekä Tuulia Puustinen.
  2. ILMASTOVIISAS KAUPUNKIRAKENTAMINEN– puurakentaminen ja resurssitehokas korjausrakentaminen. Mukana tutkijat Anne Toppinen, Seppo Junnila sekä Jarek Kurnitski.
  3. KAUPUNKILUONTO TIIVISTYVÄSSÄ KAUPUNGISSA– hiilensidonta ja muut ekosysteemipalvelut. Mukana tutkijat Ranja Hautamäki, Jussi Lampinen sekä Liisa Kulmala.
  4. ILMASTOVALINNAT KAUPUNKILAISTEN ARJESSA – osallisuus ja kestävän elämäntavan tukeminen. Mukana tutkijat Henna Syrjälä, Marko Tainio sekä Anni Turunen.

Pääkaupunkiseudun päättäjät ja luottamushenkilöt voivat ilmoittautua ryhmiin tällä sivulla: https://www.helsinki.fi/fi/kaupunkitutkimusinstituutti/kaupunkiakatemia/tiedesparraus

Lisätietoa tilaisuudesta: annina.alaoutinen@hel.fi

 

teksti: Iiris Koivulehto ja Mea Lakso.  Kuva: Helsingin yliopisto.