urbanacademyUutiset

Tulevaisuuden kampus on mukautuva ja tiivis osa kaupunkia

9 joulukuun 2020

Kaupunkiakatemian yhdessä Vantaan kaupungin kanssa järjestämien aamukahvien aiheena oli Kampus kaupungissa. Tilaisuudessa käsiteltiin tulevaisuuden kampuksia oppimisympäristöinä sekä niiden merkitystä alueiden kehitykselle ja vetovoimalle.

Aamukahvien ensimmäisen esityksen piti Vantaan kiinteistöjohtaja Antti Kari, joka käsitteli Vantaan Tikkurilaan suunnitteilla olevaa uutta oppimiskampusta.

Ammatillisen koulutukseen keskittyvän oppimiskampuksen tavoitteena on tarjota rakenteet talouskasvun edistämiseksi ja kysyntälähtöisen osaamisen kehittämiseksi. Tavoitteena on myös tarjota mahdollisimman laajalle yleisölle palveluita oppilaitosten, yritysten ja palveluntarjoajien yhteistyönä. Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma ja tulevaisuuden monipuolistuvat osaamistarpeet ovat lähtökohdat, joihin Vantaan oppimiskampus pyrkii vastaamaan. Tavoite on yhteistoimintaympäristö, jossa eri toimijat kohtaavat yhteisellä tila- ja digipalvelualustalla. Tavoite ei ole uuden toimijan luominen, vaan luoda uutta kasvua tuomalla jo olemassa olevat toimijat samalle yhteistyöalustalle.

Toinen esitys, jonka piti työ- ja oppimisympäristöjen asiantuntija ja filosofian tohtori Suvi Nenonen Suomen yliopistokiinteistöistä, käsitteli vetovoimaisia kampuksia osana kaupunkia. Nenonen nosti esille luonnon ja kulttuurin kampusalueiden vetovoimaisuustekijöinä.

Nenonen painotti kampuksen integroitumista kaupunkiin sekä maantieteellisesti että sosiaalisesti. Kampus tulisi olla matalan kynnyksen yhteistyöalusta, jossa tehdään yhteistyötä muun yhteiskunnan kanssa paikallisesti sekä kansainvälisesti. Nenonen esitteli Tampereen yliopiston Kampusareenan, EU:n New European Bauhaus’n, sekä plug-in campus -yhteistyömallin onnistuneina kampuskehittämisen esimerkkeinä.

Tikkurilan oppimiskampukseen sekä kampuksiin osana kaupunkia yleisesti liittyy paljon kehitysteemoja, joiden yksityiskohtaisempi tarkastelu tarjoaa hedelmällisen alustan tutkimusyhteistyölle kaupunkien ja korkeakoulujen välillä. Mahdollisia tutkimusteemoja olisivat esimerkiksi digitaalisuuden ja rakennetun ympäristön yhteiskäyttöisyys, elinikäinen oppiminen sekä laaja yritysyhteistyö.

Kaupunkiakatemia tukee tutkimustiedon käyttöä pääkaupunkiseudun kaupunkien kehittämisessä sekä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimustoimintaa edistämällä kaupunkiyhteistyötä hankkeissa. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, olethan yhteydessä Kaupunkiakatemian projektipäällikkö Annina Ala-Outiseen, annina.alaoutinen@hel.fi

Tilaisuuden Zoom-nauhoitus on nyt katsottavissa täällä.

Kysymyksiä, palautetta tai ideoita tulevien aamukahvitilaisuuksien teemoiksi voit esittää laittamalla sähköpostia osoitteeseen neetta.eriksson@vantaa.fi

 

Teksti: Pietari Suomela

Kuva: Veikko Somerpuro / Helsingin yliopisto