Uutiset

Koululaiset kaupunkitutkijoina Helsinki Design Weekilla: Helsingin keskusta lasten näkökulmasta

21 elokuun 2018

Helsinki Design Weekin osana toteutettavassa kaupunkitutkimuslaboratoriossa Käpylän Yhtenäiskoulun 6. luokka jalkautuu viikoksi tutkimaan Helsingin kaupunkitilaa kehollisin ja kokemusta painottavin menetelmin. Koululaisten tukikohtana toimii Helsingin kaupungintalon aula, jonka Helsinki Design Trust -näyttely- ja työpajatila on myös koko HDW-viikon päänäyttämö. Kaupungintalon näyttely on avoin yleisölle koko tapahtumaviikon ajan.

Miten me muotoilemme kaupunkia ja kaupunki meitä?  HDW-teemana on tänä vuonna ”TRUST”, ja koululaisten projektissa pohditaan sitä kuinka rakennetun ympäristön ja kaupunkilaisten välinen vuorovaikutus ja luottamus rakentuu. Viikon aikana kaupunkia tutkitaan lasten näkökulmista: miten erilaiset kaupunkitilat rakentavat kokemuksia, havaintoja ja tulkintoja. Kaupunkia tarkastellaan aktiivisena muotoilijana ja systeeminä, jonka osana ihmisen toiminta tapahtuu.

Helsinkiläiset Olavi ja Ansa osallistuivat projektiviikon suunnitteluun kokeilemalla kaupunkiliftausta, joka on yksi HDW-viikolla käytettävistä menetelmistä. Kuva: Lauri Jäntti

 

Minkälainen kävelykeskustan laajennus Helsinkiin?

Kaupunkitutkimuslaboratorio toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin Kävelykeskustan laajentaminen ja maanalainen kokoojakatu -projektin kanssa. Kaupunki selvittää parhaillaan ydinkeskustan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta edistävän kävelykeskustan merkittävämmän laajentamisen sekä keskustan läpiajoliikennettä ja satamien raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun edellytykset. Projektissa tutkitaan mm. jalankulkuverkon kehittämistä sekä kävely-ympäristön laadun parantamista. Koululaisten projektiviikon aikana kerätään kokemuksellista tietoa keskustaympäristössä liikkumisesta ja oleskelusta lasten näkökulmasta. Jokaisella tutkimuspäivällä on oma teemansa ja menetelmällinen näkökulmansa, jotka johdattavat koululaiset havainnoimaan pienryhmissä Helsingin keskustaa.

Kaupungintalolla toteutettavaa koululaisten projektiviikkoa edeltää koulussa orientaatiovaihe, jonka aikana kouluun saapuu kaupungin työntekijöitä sekä muita asiantuntijoita kertomaan kaupungista ja kaupungin toiminnasta. Koululaiset tutustuvat esimerkiksi kaupunkisuunnitteluun ja kaavoitukseen jo etukäteen.

Yhtenäiskoulun kuudes luokka tutkimassa Länsi-Käpylän uutta asemakaavaa Helsingin kaupungin Marjaana Ylijääskin vieraillessa koululla. Kuva: Lauri Jäntti

 

Projektiviikolla tutkimusretket ympäröivään kaupunkitilaan tapahtuvat aamupäivisin, ja iltapäivisin lapset kokoontuvat kaupungintalon aulaan työstämään urbaania installaatiota omasta Helsingistään. Näyttelytilan karttapohja täyttyy lasten tutkimusretkillä kokemista ja havaitsemista kaupunkitilan elementeistä.

Koululaisten kaupunkitutkimuslaboratorio on osallistavaa kaupunkitutkimusta, yhteisötaidetta ja ilmiöpedagogiikkaa yhdistävä projekti, jossa kehitetään oppimisen ja osallistumisen menetelmiä. Muotoileva kaupunki – koululaiset kaupunkitutkijoina on julkinen performanssi, joka kutsuu kaupunkilaiset tutustumaan suomalaiseen kouluun vuonna 2018.

Hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Lauri Jäntti ja Noora Pyyry Creative Urban Research Lab (CURL) -kollektiivista. Jäntti on kaupunkitaiteilija, kaupunkiaktivisti sekä uskontotieteilijä. Pyyry on nuorten hengailusta, osallistumisesta ja kehollis-tilallisesta oppimisesta väitellyt kaupunkimaantieteilijä. Mukana suunnittelutiimissä on myös Käpylän Yhtenäiskoulun ja luokanopettaja Tiia Niskanen.

 

Muotoileva kaupunki– koululaiset kaupunkitutkijoina

Helsingin kaupungintalon aulassa 10.–14.9.2018, klo 9-15

Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 6.–16.9.2018. www.helsinkidesignweek.com

Tapahtuma osana  Lasten Design Weekin ohjelmistoa

Projektin yhteistyötahoja ovat:

Käpylän Yhtenäiskoulu
Diakonia ammattikorkeakoulu DIAK
Helsingin kaupunki
Kaupunkiakatemia

 

 Teksti: Annina Ala-Outinen, Lauri Jäntti ja Noora Pyyry

Kuvat: Lauri Jäntti