Kaupunkiakatemian aamukahvit: Lapsiystävällinen kaupunki 22.4.2021 -tallenne on nyt katsottavissa
Kaupunkiakatemian, yhdessä Vantaan ja Helsingin kaupunkien kanssa 22.4.2021, järjestämien aamukahvien aiheena oli lapsiystävällinen kaupunki. Tilaisuudessa kultiin ja keskusteltiin miten eri tavoin lasten hyvinvointia kaupungeissa voidaan tukea. Nauhoite aamukahveista on katsottavissa täällä.
Tilaisuuden avasi erityisasiantuntija Sanna Koskinen Suomen Unicefiltä. Hän kertoi esityksessään Lapsiystävällinen kunta -mallista ja sen tavoitteesta taata kaikille lapsille hyvä elämä. Sekä Helsingin että Vantaan kaupunki ovat hyväksytty UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin, joka auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja lasten arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa.
Lapsiystävällisen kaupungin kehittämiseksi tarvitaan tutkimusta ja käytännön työtä
Maankäytön suunnittelun professori Marketta Kyttä Aalto-yliopistosta puhui lapsiystävällisen elinympäristön suunnittelusta ja ajankohtaisesta tutkimuksesta aiheeseen liittyen. Hänen tutkimuksensa mukaan lapsiystävällisessä elinympäristössä lapsi voi liikkua vapaasti ja itsenäisesti. Se myös näyttäytyy lapsille rikkaana toimintamahdollisuuksien kenttänä.
Hankeasiantuntija Oskari Savisalo Vantaan kaupungilta kertoi esityksessään, kuinka tekoälyn avulla vahvistetaan Vantaan kaupungin ja muiden hankkeessa mukana olevien kaupunkien palvelujen kehittämistä siten, että lasten, nuorten ja perheiden tosiasiallinen tasa-arvo toteutuu, ja arki on entistä turvallisempi ja toimivampi erilaisilla asuinalueilla. Savisalo painotti esityksessään, että hankkeen tarkoituksena on asiantuntijoiden osaamisen vahvistaminen eikä sen syrjäyttäminen.
Väitöskirjatutkija Heidi Huilla Helsingin yliopistosta muistutti esityksessään, että hyvällä lähikoululla on merkittävä segregaatiokehitystä hidastava merkitys. Hän myös painotti, että olisi tärkeää nähdä oppilaiden ja lasten haasteet yhteiskunnallisina haasteina, ei ainoastaan yksilöön kiinnittyvinä.
Puheenvuoroissa korostuivat miten tärkeä rooli ja vastuu kaupungeilla on turvallisen lapsuuden maiseman ja kehittävän kasvuympäristön luomisessa. Lapsiystävällisen kaupungin kehittämiseksi tarvitaan datan lisäksi käytännön työstä tullutta osaamista ja asiantuntijuutta sekä kaikkiin näihin liittyvää tutkimusta.
Kaupunkiakatemia tukee tutkimustiedon käyttöä pääkaupunkiseudun kaupunkien kehittämisessä sekä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimustoimintaa edistämällä kaupunkiyhteistyötä hankkeissa. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä tai haluat antaa palautetta tai ideoita tulevien aamukahvitilaisuuksien teemoiksi olethan yhteydessä Kaupunkiakatemian projektipäällikkö Annina Ala-Outiseen, annina.alaoutinen@hel.fi
Teksti: Neetta Eriksson
Kuva: Sakari Manninen / Vantaan kaupunki