Yö Kantsun olkkarissa – lähiö runouden muusana ja parkkipaikalle pystytetty sauna

On syyskuun viimeinen päivä ja Lähiöfestin tilaisuus Yö Kantsun olkkarissa on juuri alkanut. Ulkona on pimeää ja viileää, mutta se ei haittaa tällä kertaa, sillä Kannelmäen ostarin takana sijaitsevalle parkkipaikalle on pystytetty sauna. Keskelle kaupunkiympäristöä ei pääse kovinkaan usein saunomaan oikeaan puusaunaan, ja sen näkee myös paikalle putkahtaneiden ihmisten yllättyneistä ja iloisista ilmeistä. Myös grilli on kuumana ilmaisen makkaran ja soijanakkien paistoa varten.

Kiuas kihisee ja tuli leimuaa. Saunassa tunnelma on tiivis, sillä lauteille mahtuu samanaikaisesti vain kolmisen ihmistä. Hauskinta on, ettei suurin osa saunojista olisi arvannut päätyvänsä tänä iltana saunomaan parkkipaikalle. Hymyilevistä huulista näkee kuitenkin yllättävän käänteen olleen positiivinen asia. Sekään ei haittaa, että kanssasaunojat ovat ennestään tuntemattomia.

 Mikael, Jarkki ja Ziis Yliviilee eivät olleet etukäteen suunnitelleet menevänsä saunaan Lähiöfest-lauantaina.


Myös sisällä tapahtuu: lautapelipöydässä kilpaillaan tulisesti, toisesta pöydästä kuuluu virkkuukoukkujen kilinä ja yhdessä nurkassa paikallinen Kirsi tekee rentouttavia käsihierontoja kaikille halukkaille. Tunnelma on lämminhenkinen ja tervetulleeksi toivottava ja iltapalaakin on. Ihmisiä tulee sisään kadulta ihmettelemään olkkarin myöhäistä aukioloa. Heille kerrotaan, että kannattaa jäädä, sillä ensimmäinen yllätysohjelma on alkamaisillaan. Paikallinen runoilija Tuija Takala on kutsuttu lukemaan Kantsun olohuoneen vieraille omia runojaan. Kirjasta Kierrän vuoden hän lukee syyskuun ja lokakuun runoja ajankohtaan sopien ja kertoo samalla ajatuksiaan runojen takaa, sillä vaikka kyseisen kirjan runot ovat selkorunoja, niin suurimmalla osalla niistä on monenlaisia merkityksiä. Lähes jokainen runoista käsittelee luontoa, ja Takala kertookin myöhemmässä haastattelussaan, että kotia ympäröivä lähiöluonto inspiroi häntä runojen kirjoituksessa. Kannelmäessä Takala erityisesti arvostaa paikallisten palveluiden monipuolisuutta ja hyviä liikenneyhteyksiä muualle Helsinkiin. Runonlausunnan jälkeen pelit jatkuvat ja trubaduurikin saadaan paikalle. Ilta onnistuu kaikin puolin erinomaisesti.                                                             

Lähiöfest-viikon (25.9-1.10.2017) yksi tärkeimmistä tavoitteista oli tuoda eri lähiöitä tutuksi helsinkiläisille ja samalla lisätä yhteisöllisyyttä lähiöiden sisällä. Festivaaliviikon aikana vaihdettiin ajatuksia ja arvoja, syötiin yhdessä, mietittiin tulevaisuuden kotikaupunginosaa ja tutustuttiin tuntemattomiin. Ennen kaikkea nähtiin ja koettiin jotain, mitä ei omilla kotikulmilla oltu vielä koskaan nähty. Yö Kantsun olohuoneella -tapahtuma osoitti, kuinka helposti erilaiset ihmiset saadaan innostumaan yhdessäolosta ja tuntemattomien seurasta. Siihen ei tarvittu kuin kuuma puusauna parkkipaikalla, syötävää ja yhteistä ohjelmaa.

                                                                                                                   Runoilija ja kirjabloggaaja Tuija Takala Kantsun olohuoneessa

Teksti ja kuvat: Venla Salomaa

Kaupunkiakatemian Muuttuvat kaupunginosat, paikalliset voimavarat -kurssi