Laajasalon uudessa ostoskeskuksessa panostetaan yhteisöllisyyteen

Laajasalo on yksi Helsingin nopeimmin kasvavista asuinalueista. Siellä sijaitsevaan Kruunuvuorenrantaan on rakenteilla uusi yli 10 000 asukkaan kaupunginosa, minkä lisäksi jo olemassa olevaa kaupunkirakennetta tiivistetään etenkin Laajasalon keskustassa. Ensimmäinen osa Laajasalon uutta keskustaa on rakenteilla oleva moderni ostoskeskus, joka tulee aikanaan sijaitsemaan Helsingin keskustaan kulkevan pikaraitiotien ja Herttoniemen suuntaan vievän kaupunkibulevardin risteyksessä. Ennennäkemätöntä uudessa ostoskeskuksessa on se, että ensimmäistä kertaa Helsingissä myös kirjasto ja nuorten palvelut sijoittuvat liiketilojen kanssa saman katon alle. Asukkaat saavat entistä monipuolisemmat palvelut entistä vaivattomammin. Parhaassa tapauksessa uusi ostoskeskus voi tarjota laajasalolaisille myös kohtaamispaikan, jossa kukoistaa uudenlainen yhteisöllisyys.

Vuosina 2014–2015 Laajasalon ostoskeskukseen hahmoteltiin Helsingin yliopiston, kaupungin, paikallisten toimijoiden ja kauppakeskusta rakentavan NCC:n hankkeessa uudenlaista julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteiskäyttötilaa. Yhteiskäyttötilasta suunniteltiin mukautuvaista paikkaa mm. erilaisille tapahtumille, järjestöille, ruokapiireille, kirpputori- ja luomukaupalle tai yhä yleistyvälle mikroyrittäjyydelle. Tila ei sellaisenaan löytänyt tarvittavaa rahoitusta, mutta monet sen suunnittelussa esiin nousseista ideoista toteutuvat uudessa ostoskeskuksessa kirjaston ja nuorisotilan yhteydessä. Ostoskeskukseen on tulossa myös runsaasti kahviloita ja ravintoloita, joiden uskotaan lisäävän laajasalolaisten kohtaamisia.

 

Tältä saattaa näyttää tulevaisuuden nuorisotila, joka sijaitsee ostoskeskuksen liikkeiden keskellä Kuva: Arkkitehtitoimisto Franz Oy

 

Laajasalon uuden kirjaston ja nuorisotalon yhteyteen on suunnitteilla kaikille avoin tila, jossa on mahdollista järjestää tapahtumia, näyttelyitä ja oikeastaan mitä vain kaupunkilaiset itse kokevat kaipaavansa. Kirjastonjohtaja Anne Mankki lupaa kaupunkilaisille mahdollisuuden vaikuttaa tilan suunnitteluun ja käyttöön: ”Kannustan laajasalolaisia rohkeasti ottamaan uuden tilan omakseen. Tehdään yhdessä kirjastosta asukkaiden oma olohuone.” Viimeisen vuosikymmenten aikana häiritsevästi käyttäytyvä nuoriso on ollut monesti kauppakeskusten ja yrittäjien hampaissa. Laajasalossa nuoret on otettu mukaan suunnittelemaan heitä varten uuteen ostoskeskukseen rakentuvaa oleskelutilaa. Sekä kirjaston että nuorisotilan suunnitelmat ovat vasta alkutekijöissään, mutta onnistuessaan kauppakeskukseen rakennettavat julkiset tilat voivat lähentää kaupunkilaisia ennennäkemättömällä tavalla.

Teksti: Dan Ronimus

Kaupunkiakatemian Muuttuvat kaupunginosat, paikalliset voimavarat -kurssi