Nordic City Challenge kehittämässä Lindholmenia Göteborgissa

650242

Kestävän kaupunkisuunnittelun Nordic City Challenge (NCC) -kilpailun vuoden 2016 voittajat valittiin 12.10.2016 Jonseredin kartanossa, 15 kilometrin päässä Göteborgin keskustasta.

Jury valitsi kilpailun voittajaksi opiskelijaryhmän ”The Urban Huggers”. He kuvaavat ehdotustaan ”Stepping Stones” seuraavasti:

“The project aims to bring the Swedish archipelago into the city center and to combine it with the industrial history of Lindholmen. The idea of stepping stones is to create continuity and diversity with green stepping stones that connect the bigger green areas in Gothenburg and with residential and cultural stepping stones which bring activity and liveliness into the area. The Island stepping stone psychologically shortens the distance between the two shores while also functioning as a shelter for the cyclists and pedestrians crossing the bridge via the island. The different programming and functions of the stepping stones combines the team’s disciplinary expertise’s and addresses the issues in Lindholmen holistically. The issue of homogeneous demography is tackled by bottom-up approach that leaves space for the citizens’ own creativity and promotes the idea of alternative living environments as well as green spaces.”

Voittaneen ryhmän jäsenet olivat:

 • Milla Kallio, maantiede, Helsingin yliopisto
 • Caroline Mellberg, creative sustainability, arkkitehtuuri, Aalto-yliopisto, arkkitehtuuri
 • Benjamin Alexander Breitenbauch, maisema-arkkitehtuuri ja suunnittelu, Kööpenhaminan yliopisto, Tanska
 • Sturla Sigurðarson, ympäristö- ja vesiteknologia, Islannin yliopisto Reykjavik, Islanti
 • Linus Olausson, kestävät energiateknologiat, Kungliga Tekniska Högskolan, Ruotsi

Kaikkien neljän opiskelijaryhmän ehdotukset ovat nähtävillä täällä.

Monitieteelliselle kaupunkisuunnittelukurssille oli kutsuttu 20 opiskelijaa viidestä Pohjoismaasta. Kaupunkitutkimuksen ja -suunnittelun johtavien professorien ja opettajien valitsemat opiskelijat edustivat muun muassa kaupunkisuunnittelua, arkkitehtuuria, maisema-arkkitehtuuria, maantiedettä, vesi- ja energiatekniikkaa, terveystiedettä sekä yhteiskuntatieteitä.

2944834
Projekti toi yhteen opiskelijoita, opettajia, professoreita, käytännön toimijoita ja johtavia asiantuntijoita Pohjoismaista työskentelemään käytännön suunnittelutehtävän pariin. Kilpailun kohteena oli Lindholmenin asuin-, elinkeino- ja kampusalue Göteborgissa. Lindholmen sijaitsee Götajoen varrella noin 1,5 kilometriä Göteborgin keskusrautatieasemalta. Kurssin intensiivipäivät järjestettiin 9.–12.10.2016 Göteborgin yliopiston ja Chalmersin teknillisen yliopiston tiloissa, sekä Göteborgin yliopiston hallinnoimassa kartanossa Jonseredissa.

Kurssi korosti sosioekologista lähestymistapaa kaupunkisuunnitteluun. Kurssin aikana opiskelijaryhmät laativat ehdotuksia siitä, kuinka Lindholmenia sekä Götajoen varren Älvstaden-konseptia voidaan kehittää. Ehdotuksissa pohdittiin, kuinka tiivistyvässä kaupungissa voidaan rakentaa ihmislähtöistä ja inspiroivaa ympäristöä, joka tukee luonnon hyvinvointia. Kurssiin antoivat oman panoksensa Göteborgin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto sekä molempien paikallisten yliopistojen edustajat.

3471810
Ryhmätöitä ohjasivat kokeneet tutkijat, jotka ovat perehtyneet kaupunkisuunnitteluun eri näkökulmista. Lisäksi kurssi sisälsi taustoittavia luentoja ja kirjallisia tehtäviä ennen ja jälkeen intensiivijakson. Kurssin viimeisenä päivänä opiskelijaryhmät esittivät ratkaisuehdotuksensa jurylle ja muille ryhmille.

Nordic City Challengin akateemiset ohjaajat olivat:

 • Salla Jokela, post doc -tutkija, Kaupunkiakatemia, Helsingin yliopisto
 • Meeri Karvinen, tutkija, Nordic Sustainable Campus Network, Aalto-yliopisto
 • Katri-Liisa Pulkkinen, tutkija, Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutusryhmä, Aalto-yliopisto
 • Rawaf al Rawaf, SERSD Stockholm Resilience Centre

Hanketta hallinnoi Hanaholmen – Suomen ja Ruotsin yhteistyöpaja, ja siinä ovat lisäksi mukana Kaupunkiakatemia, Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Nordic Sustainable Campus Network (NSCN). Kurssin rahoitti Nordplus Horizontal ja hanke jatkuu myös vuosina 2017 ja 2018. Vuoden 2017 Nordic City Challenge järjestetään Hanaholmenin peruskorjatuissa tiloissa.

Lämpimät kiitokset yhteistyökumppaneille ja onnittelut menestyksekkäille ryhmille!

Lisätietoa Nordic City Challengista 2016:sta täältä.

Yhteyshenkilöt:

 • Jonna Similä, ohjelmakoordinaattori, Hanaholmen – Suomen ja Ruotsin yhteistyöpaja, jonna.simila@hanaholmen.fi, +358 40 6495454
 • Janne Wikström, projektikoordinaattori, HanaAcademy, Hanaholmen – Suomen ja Ruotsin yhteistyöpaja janne.wikstom@hanaholmen.fi, +358 40 6207626
 • Meeri Karvinen, projektipäällikkö, NSCN, Aalto-yliopisto, meeri.karvinen@aalto.fi, +358 50 407 1884, aalto.fi/nscn
 • Katri-Liisa Pulkkinen, tutkija, YTK/Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus, Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu,katri.pulkkinen@aalto.fi, maa.aalto.fi/en/research/ytk
 • Salla Jokela, tutkija, Kaupunkiakatemia, salla.jokela@helsinki.fi,+358 50 448 9190, www.urbanacademy.fi

Teksti: Jonna Similä, Janne Wikström, Meeri Karvinen, Katri-Liisa Pulkkinen ja Salla Jokela

Kuvat: Salla Jokela